از آنجا که بلاکچین بیتکوین یک شبکه متن باز و غیرمتمرکز است، مواقعی که بخشی از نودهای شبکه با بهروزرسانی یا تغییر در پروتکل بیت کوین موافقت نکنند، این شبکه دو شاخه شده و دو زنجیره بلوکی مستقل از هم پدیدار خواهد شد. به این اتفاق، هاردفورک یا Hard fork میگویند. البته این تغییر در پروتکل شبکه در مواقعی باعث بوجود آمدن شکاف در شبکه و ایجاد دو زنجیره بلوکی نخواهد شد که به آن Soft Fork میگویند. در تاریخ شبکه بلاک چین بیت کوین بروزرسانیهایی صورت گرفته که هاردفورکی در این شبکه رخ داده است. در بخش زیر مهمترین آنها را اشاره خواهیم کرد.
Bitcoin XT: بیت کوین اکس تی اولین هاردفورک در بیت کوین بود که در سال 2014 رخ داد. این هارد فورک توسط مایک هرن (Mike Hearn) یکی از توسعهدهندگان مطرح بیت کوین صورت گرفت. در این هاردفورک اندازه بلاک بیت کوین 8 برابر شد و سرعت انجام تراکنش در شبکه بیت کوین به عدد 24 تراکنش در ثانیه رسید. این شبکه در ابتدا با 1000 نود کار خود را آغاز کرد، اما به تدریج تعداد آنها کاهش یافت و سرانجام پروژه با شکست همراه شد.
Bitcoin Classic: پس از شکست پروژه بیت کوین اکس تی، بسیاری از توسعهدهندگان اعتقاد داشتند که ایده افزایش سایز بلاک بیت کوین، ایده خوبی است. آنها در سال 2016 هاردفورک دیگری را در شبکه ایجاد کرده و نام شبکه جدید را بیتکوین کلاسیک گذاشتند. سایز بلاک های بیت کوین در این شبکه به 2 مگابایت افزایش یافت. این شبکه نیز کار خود را با 2000 نود آغاز کرد و در ابتدا مورد توجه قرار گرفت. هرچند این شبکه همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد، اما تعداد کاربران آن بسیار کاهش یافته است.
سگویت یا Segwit: سگویت بیت کوین منجر به شکاف در شبکه نشد و از این رو میتوان آن را سافت فورک در شبکه بیت کوین در نظر گرفت. ایده این سافت فورک توسط Pieter Wuille در سال 2015 مطرح شد و در سال 2017 برخی از نودهای شبکه بیت کوین آن را تایید کرده و مورد استفاده قرار دادند.
بیت کوین کش: مهمترین هاردفورک در شبکه بیت کوین در سال 2017 رخ داد. بیت کوین کش حاصل این هارد فورک بزرگ و موفق در شبکه بیت کوین بود. در این هاردفورک سایز بلاک شبکه بیت کوین به 8 مگابایت افزایش یافت. همچنین نودهای شبکه بیت کوین کش، بروزرسانی سگویت را نیز رد کرد و در این شبکه ویژگی سگویت مورد استفاده قرار نمیگیرد.
لایتنینگ: ایده شبکه لایتنینگ یا Lightning Network (به اختصار LN) در پاسخ به مشکلات مقیاسپذیری (سرعت و کارمزد) شبکه بیت کوین در قالب یک وایت پیپر در سال 2016 ارائه شد. کارمزد تراکنشهای بیت کوین به تقاضای شبکه بستگی دارد. برای تراکنشهای بزرگ، سرعت و هزینه بیت کوین قابل مقایسه یا برتر از گزینههای جایگزین است. اما در مورد پرداختهای خرد و روزمره چنین نیست. شبکه لایتنینگ با چنین هدفی متولد شد.
لایتنینگ به جای ساخت پروتکل بلاکچینی جدید، یک راهکار لایه دوم است. این شبکه با راهاندازی یک کانال پرداخت خارج از زنجیره (Off Chain) بین دو طرف کار میکند که در آن تنها اولین و آخرین تراکنش در بلاکچین بیت کوین قرار میگیرد.
تپ روت: تپ روت (Taproot) یک سافت فورک در شبکه بیت کوین است که حریم خصوصی تراکنشهای پیچیده (استفاده از تایم لاک، تراکنشهای چندامضایی و موارد دیگر) را بهبود میبخشد. در صورتی که ویژگی تپ روت روی بلاکچین بیت کوین اعمال شود، تفاوت بین تراکنشهای معمولی با تراکنشهای پیچیده وجود نخواهد داشت. از مزایای بهروزرسانی تپ روت میتوان به افزایش ظرفیت شبکه، کاهش حجم دیتای تراکنشها، کاهش کارمزد و بهبود حریم خصوصی اشاره کرد.